Vanaf 6 januari zijn wij Hlprs! Lees hier meer...

Schoonmaakster inhuren: waar op letten?

Het huishouden en fulltime werken: dat is vaak een lastige opgave. Wanneer je thuiskomt van je werk heb je natuurlijk helemaal geen zin om nog te gaan stofzuigen of de ramen te lappen. En je wilt natuurlijk ook niet het hele weekend besteden aan schoonmaakklusjes. Wat is de oplossing? Heel simpel: huur een schoonmaakster in! Op die manier kun je lekker genieten van je vrije tijd en ziet je huis en bovendien heerlijk opgeruimd uit. Ook mensen die door medische redenen niet meer zelf toekomen aan het huishouden, kiezen vaak voor een huishoudelijke hulp. En waarom ook niet?

Ultieme gids voor een betrouwbare schoonmaakster

Misschien heb je toch nog wat vragen over het inhuren van een schoonmaakster. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de meest voorkomende vragen inclusief antwoord. Lees hieronder alles over hoe u een huishoudelijke hulp inhuurt en wat de kosten zijn!  

Schoonmaakster inhuren

Wat is huishoudelijke hulp? 

Een huishoudelijke hulp is iemand die tegen betaling bij particulieren thuis schoonmaakt. In de volksmond wordt een huishoudelijke hulp ook wel schoonmaakster, poets of werkster genoemd. Maar ook alphahulp is een veelgebruikte term voor een huishoudelijke hulp. Een alphahulp is niet in dienst bij een thuiszorgorganisatie, maar wordt rechtstreeks ingehuurd door een particulier zelf. De particulier is daarmee de directe opdrachtgever, vergelijkbaar met de huidige 'Regeling dienstverlening aan huis.'

Wat betekent de ‘Regeling dienstverlening aan huis’ voor u?

Dankzij de "Regeling dienstverlening aan huis" is het voor particulieren aantrekkelijk gemaakt om een ‘witte’ werkster in te huren. Het betreft dan allerlei werkzaamheden in en om het huis van een particuliere opdrachtgever. Een voorwaarde van deze regeling is dat een dienstverlener maximaal 3 dagen per week bij een opdrachtgever mag werken. 

1.1 Wat betekent dit voor een huishoudelijke hulp? 

Als hulp in de huishouding levert de ‘regeling dienstverlening aan huis’ veel voordelen op:

  • Minimumloon van minimaal €9,50 per uur (bij Huiscleaning is dat minimaal €11,50 per uur)
  • Doorbetaling bij ziekte + 8% vakantiegeld
  • Veilige en gezonde werkomgeving

Wel is de hulp verplicht om zelf zijn/haar inkomsten van het huishoudelijke werk door te geven tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Ook dienen ze 5% Zorgverzekeringswetpremie af te dragen. Huishoudelijke hulpen zijn niet verzekerd bij ziekte, de Wet werk en inkomen en werkeloosheid. Bij het UWV is het wel mogelijk om zich hiervoor vrijwillig te verzekeren. 

1.2 Wat betekent dit voor een particuliere opdrachtgever? 

Als (particuliere) opdrachtgever hoeft u, dankzij deze regeling, geen loonbelasting of andere premies te betalen. Het is niet verplicht om op te geven dat er iemand bij u in huis werkt en er is géén ontslagvergunning nodig. Wel dient u als werkgever een opzegtermijn van 1 maand in acht te nemen.

Daarnaast heeft de hulp recht op 8% vakantiegeld, vier weken doorbetaalde vakantie en doorbetaling bij ziekte (maximaal 6 weken 70% van het loon). Ook bent u verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Doet u dat niet? Dan kunnen eventuele medische kosten en gederfde inkomsten op u verhaald worden.

Dit klinkt als veel werk als opdrachtgever. Daarom kiezen veel huishoudens bij hun zoektocht naar een hulp voor een bemiddelingsbureau. Zij regelen dan alles voor u, inclusief de screening van de hulp. Dat is wel zo prettig. 

 

In het volgende gedeelte worden er een aantal veelvoorkomende vragen behandeld. Mocht uw vraag er niet bijstaan kijk dan is op het Help Center van Huiscleaning.

Hoe vind ik huishoudelijke hulp? 

Bent u op zoek naar een schoonmaakster/huishoudelijke hulp? En wilt u zeker weten dat u een betrouwbare hulp in huis haalt? Dan kunt u eenvoudig via internet een hulp aanvragen. U heeft keuze uit verschillende bemiddelingsbureaus, waaronder Huiscleaning. Huiscleaning werkt uitsluitend met gescreende hulpen. De onderdelen integriteit en betrouwbaarheid staat hierbij centraal. Voor de screening van de hulp betaalt u een eenmalig bemiddelingsbedrag van €34,95. Mocht de hulp niet goed bevallen of binnen 6 maanden stoppen? Dan gaat Huiscleaning kosteloos op zoek naar een nieuwe huishoudelijke hulp. 

Wat kost een huishoudelijke hulp? 

Het uurtarief voor een schoonmaakster ligt gemiddeld tussen de €10,- en €20,- per uur. Het verschilt per organisatie hoeveel u per uur betaalt voor een huishoudelijke hulp. Bij Huiscleaning ligt het minimale uurtarief op €14,- per uur. Bij 'zwart' werken van de hulp kan het uurloon voor de hulp sterk afwijken. In dat geval betaalt de hulp geen belasting over zijn of haar betaalde werk. 

Huishoudelijke hulp zwart of wit?

Twijfelt u of u een werkster wit of zwart wil inhuren? Dan bent u niet de enige. In Nederland werkt naar schatting meer dan twee derde van alle hulpen zwart. Dankzij de "Regeling dienstverlening aan huis" is het echter heel aantrekkelijk om een witte huishoudelijke hulp in te huren. Op deze manier weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kunnen er afspraken op papier worden gezet. Omdat particulieren niet de lasten hebben van een werkgever verandert er aan de situatie verder niets. Wanneer u via een PGB betaalt, is er ook een zorgovereenkomst nodig voor klant en hulp. Huiscleaning heeft hiervoor een zorgovereenkomst beschikbaar. 

Schoonmaakster inhuren

Wat kan een schoonmaakster doen in 3 uur? 

Het is afhankelijk van het type huis hoeveel een schoonmaakster in 3 uur kan schoonmaken. De meest voorkomende schoonmaakwerkzaamheden voor een gemiddeld gezin: 

  • Stofzuigen
  • Badkamer/keuken schoonmaken
  • Ramen lappen 
  • Wasgoed verzorgen (opvouwen) 
  • Strijken
  • Boodschapjes doen (indien gewenst) 
  • Bedden opmaken

Huiscleaning heeft ook een voorbeeld werkschema beschikbaar voor het inplannen van 'niet wekelijkse' schoonmaakklusjes. Op deze manier kan uw hulp in huis precies afstrepen wanneer ze welke taken uitvoert. Lekker overzichtelijk en handig! 

Wie zorgt er voor schoonmaakmiddelen? 

U bent als klant (opdrachtgever) zelf verantwoordelijk voor kwalitatieve schoonmaakproducten. U kunt eenvoudig online via deze link schoonmaakproducten bestellen. Op deze manier heeft u altijd de juiste schoonmaakspullen in huis zodat de schoonmaakster direct kan beginnen. 

Schoonmaakster voor bedrijven 

Ook veel bedrijven zijn op zoek naar een schoonmaakster. De ‘regeling dienstverlening aan huis’ is echter uitsluitend bedoeld voor particuliere huishoudens. Bedrijven kunnen daarom geen hulp inschakelen via deze regeling. Hiervoor zijn speciale zakelijke constructies nodig, waarbij de huishoudelijke hulp wel in loondienst komt. Via Bedrijfcleaning kunnen bedrijven (aan huis) een schoonmaakster inhuren. De bemiddelingskosten bedragen €39,95. Het uurtarief voor de huishoudelijke hulp is €21,- (exclusief BTW). 

Wanneer u huishoudelijke hulp inschakelt via Bedrijfcleaning, heeft u zelf geen werkgeverslasten. Bedrijfcleaning fungeert als intermediair: wij verzorgen, samen met OAK, de verloningen en betalingen aan uw schoonmaakster. De administratie wordt voor u geregeld! 

 Schoonmaakster inhuren

Een schoonmaakster voor 1 keer inhuren: kan dat? 

Heb je een feestje op de planning staan en wil je na afloop graag voor 1 keer een schoonmaakster inhuren? Of wil je graag dat je huis er spik en span uitziet voor een bezichtiging? Dan kun je terecht bij verschillende grote schoonmaakbedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in eenmalige schoonmaak. Helaas is dat bij Huiscleaning niet mogelijk. Wij bieden alleen op regelmatige basis huishoudelijke hulp aan: wekelijks of tweewekelijks. 

Wat gebeurt er als mijn huishoudelijke hulp ziek is? 

Wanneer uw vaste hulp tijdelijk ziek is, maakt u een nieuwe afspraak voor één of twee weken later. Is uw huishoudelijke hulp voor langere tijd afwezig/ziek? Dan kunt u bij Huiscleaning een tijdelijke vervanger aanvragen. Wij verzoeken u vriendelijk om meer dan 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen. Op die manier hebben wij meestal voldoende tijd om een invaller te regelen.