Wassymbolen: wat betekenen ze?


Eerlijk gezegd gooi ik alle kleding altijd maar gewoon bij elkaar in de wasmachine en droger, waarbij ik alleen donkere en witte was scheid. Maar hierdoor gaat het ook weleens mis: truitjes die er veel te klein uit komen, broeken die verkleurd zijn of gekke vlekken in kleding. In ieder kledingstuk zit een waslabel; hierop staan verschillende wassymbolen die aangeven hoe je het kledingstuk moet wassen, drogen en strijken. Maar wat betekenen deze symbolen eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.

In de verschillende wasvoorschrift symbolen zit behoorlijk wat logica, maar als je niet weet wat de wassymbolen betekenen, is het soms even lastig. Hieronder vind je daarom een handig overzicht van de betekenis van alle wassymbolen.

Wasvoorschriften tekens

  Wassen op maximaal 60  ° Celsius, met een normaal wasprogramma. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden. Uiteraard staat het cijfer in het wassymbool voor het aantal graden waar er op gewassen mag worden. 

  Wassen op maximaal 40  ° Celsius, met een normaal wasprogramma. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden. 

  Wassen op maximaal 30  ° Celsius, met een aangepast wasprogramma voor delicate of wollen kleding. Centrifugeer op lage toeren. Ook hier geldt weer: het cijfer in het voorschrift, staat voor het aantal graden.


  Dit kledingstuk dien je alleen met de hand te wassen, dus niet in de wasmachine.

  Dit kledingstuk mag je helemaal niet wassen, niet met de hand en ook niet met de wasmachine. Buiten luchten is een goed alternatief. 

  Bleken met chloorhoudend middel is toegestaan. Bijvoorbeeld om witte was weer stralend wit te krijgen.

  Geen chloorhoudend middel gebruiken, dit kledingstuk is hier niet tegen bestand. 

Droger teken

  Drogen op normaal tot hoge temperaturen toegestaan.

  Drogen is toegestaan, maar wel op lage temperaturen.  

  Niet drogen in de wasdroger. Anders loop je het risico dat het kledingstuk er een stukje kleiner uit komt (maar, geen nood, dit kun je dus herstellen!)

Wastekens: strijken

  Heet strijken (maximaal 200 ° Celsius)  is toegestaan. Dit is geschikt voor kledingstukken van linnen, katoen en viscose.

  Warm strijken (maximaal 150  ° Celsius) kan bij deze kledingstukken: wol en een mix van polyester. 

  Alleen strijken op lage temperaturen (maximaal 110  ° Celsius). Dit geldt bij synthetische stoffen, zoals acryl, polyester en nylon. 

  Dit kledingstuk mag je helemaal niet strijken, hiermee beschadig je anders het materiaal. 

Heb jij wel eens een ‘was-, strijk- of droogblunder’ meegemaakt?

Na deze uitleg van alle wasinstructies kan er natuurlijk niks meer fout gaan! Of wel? 

Reacties