In Nederland gooien we gemiddeld 47 kilo voedsel per jaar per persoon weg. Dit is natuurlijk een grote hoeveelheid en vaak nog goed voedsel wat we weggooien. Maar de grootste en belangrijkste reden dat we hier iets aan zouden moeten doen, heeft vooral te maken met de gevolgen voor het milieu. In deze blog vertellen we je graag de feiten van voedselverspilling en wat we er met z’n allen aan kunnen doen! 

 

Wat is voedselverspilling? 

Voedselverspilling vindt plaats wanneer voedsel, dat gemaakt wordt om te consumeren, wordt weggegooid. Het gaat niet om schillen, botten of graten, maar echt vast voedsel dat nog prima  gegeten zou kunnen worden. Maar het gaat ook om voedsel waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken. In Nederland verspillen we gemiddeld 47 kilo per persoon per jaar aan voedsel. Daar zijn restaurants niet eens bij meegeteld. In Nederland gaat maar liefst 51.000 ton aan voedsel vanuit restaurants naar de container. Van voedsel dat het meest verspild wordt, staat zuivel op nummer 1, brood op nummer 2 en groente op nummer 3. 

De reden dat we eten weggooien, heeft vaak te maken met het feit dat we te grote hoeveelheden kopen. Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel ze nodig hebben van een bepaald product, dus halen ze vaak te veel. Veel daarvan verdwijnt vervolgens in de prullenbak. Ook wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is, wil men geen onnodig risico nemen en wordt het product weggegooid. Dit is niet altijd terecht, want het product kan wellicht nog prima te eten zijn. Een houdbaarheidsdatum is iets wat door supermarkten gegeven moet worden, maar hoeft niet altijd juist te zijn. Daarom is het van belang om even goed te ruiken aan en te kijken naar het product, voordat je het onnodig in de prullenbak gooit. 

 

Waarom is voedselverspilling een probleem?

Niet alleen is voedselverspilling zonde voor je portemonnee, maar de belangrijkste reden voor het aanpakken van voedselverspilling is het milieu

Voor het telen, vervoeren, koelen, bewerken en verpakken van voedsel zijn grondstoffen en energie nodig. De energie die daarvoor nodig is, komt van fossiele brandstoffen. Deze zorgen voor klimaatverandering. Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Bij vlees is het dubbel zo belangrijk om verspilling te voorkomen. De productie ervan zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Als een deel daarvan wordt weggegooid, wordt de impact nog groter, want er is dan nog meer vlees nodig.

Verder vergroot het weggooien van voedsel de afvalberg. Als afval niet goed wordt gescheiden, komt er voedsel bij de ‘rest’-stapel terecht. Restafval wordt verbrand in afval-energiecentrales. Ook niet goed voor het milieu dus. 

 

Wat te doen tegen voedselverspilling?

Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. We geven je een aantal tips: 

 

 

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?