Voedselverspilling tegengaan met deze tips!


In Nederland gooien we gemiddeld 47 kilo voedsel per jaar per persoon weg. Dit is natuurlijk een grote hoeveelheid en vaak nog goed voedsel wat we weggooien. Maar de grootste en belangrijkste reden dat we hier iets aan zouden moeten doen, heeft vooral te maken met de gevolgen voor het milieu. In deze blog vertellen we je graag de feiten van voedselverspilling en wat we er met z’n allen aan kunnen doen!

Wat is voedselverspilling? 

Voedselverspilling vindt plaats wanneer voedsel, dat gemaakt wordt om te consumeren, wordt weggegooid. Het gaat niet om schillen, botten of graten, maar echt vast voedsel dat nog prima  gegeten zou kunnen worden. Maar het gaat ook om voedsel waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken. In Nederland verspillen we gemiddeld 47 kilo per persoon per jaar aan voedsel. Daar zijn restaurants niet eens bij meegeteld. In Nederland gaat maar liefst 51.000 ton aan voedsel vanuit restaurants naar de container. Van voedsel dat het meest verspild wordt, staat zuivel op nummer 1, brood op nummer 2 en groente op nummer 3.

De reden dat we eten weggooien, heeft vaak te maken met het feit dat we te grote hoeveelheden kopen. Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel ze nodig hebben van een bepaald product, dus halen ze vaak te veel. Veel daarvan verdwijnt vervolgens in de prullenbak. Ook wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is, wil men geen onnodig risico nemen en wordt het product weggegooid. Dit is niet altijd terecht, want het product kan wellicht nog prima te eten zijn. Een houdbaarheidsdatum is iets wat door supermarkten gegeven moet worden, maar hoeft niet altijd juist te zijn. Daarom is het van belang om even goed te ruiken aan en te kijken naar het product, voordat je het onnodig in de prullenbak gooit.

Waarom is voedselverspilling een probleem?

Niet alleen is voedselverspilling zonde voor je portemonnee, maar de belangrijkste reden voor het aanpakken van voedselverspilling is het milieu

Voor het telen, vervoeren, koelen, bewerken en verpakken van voedsel zijn grondstoffen en energie nodig. De energie die daarvoor nodig is, komt van fossiele brandstoffen. Deze zorgen voor klimaatverandering. Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Bij vlees is het dubbel zo belangrijk om verspilling te voorkomen. De productie ervan zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Als een deel daarvan wordt weggegooid, wordt de impact nog groter, want er is dan nog meer vlees nodig.

Verder vergroot het weggooien van voedsel de afvalberg. Als afval niet goed wordt gescheiden, komt er voedsel bij de ‘rest’-stapel terecht. Restafval wordt verbrand in afval-energiecentrales. Ook niet goed voor het milieu dus. 

Wat te doen tegen voedselverspilling?

Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. We geven je een aantal tips: 

  • Maak een boodschappenlijstje wanneer je boodschappen gaat doen. Controleer ook je voorraadkast, voordat je weer het zoveelste pak bloem op je lijstje zet. Een boodschappenlijstje zorgt ook voor minder impulsaankopen. Mensen met een boodschappenlijstje verspillen gemiddeld 40% minder voedsel dan mensen zónder lijstje. 
  • Weeg bepaalde producten af, voordat je ze gaat bereiden. Bijvoorbeeld rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je teveel overhoudt. Mocht je tóch teveel overhouden, of je hebt je bord niet leeggegeten, kun je de restjes natuurlijk ook invriezen. 
  • Introduceer een wekelijkse ‘kliekjesdag’. Restjes voedsel die je eerder hebt ingevroren, kun je die dag opeten. 
  • Van overgebleven groente, kun je een heerlijke soep maken!
  • Een houdbaarheidsdatum is een indicatie die de supermarkt heeft gegeven. Is de THT-datum (tenminste houdbaar tot) verstreken, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je het niet meer kunt opeten. Ruik, proef en kijk altijd goed naar het product dat over de datum is, voordat je besluit het weg te gooien. Overigens kun je producten na de verlopen TGT-datum (te gebruiken tot), beter niet meer consumeren na de verstreken datum. 
  • Vraag om een doggy-bag wanneer je je bord niet leeg krijgt in een restaurant. Dit is niet alleen gebruikelijk in Amerika, ook in Nederland zie je het steeds vaker. Kun je de volgende dag nog een keer genieten van een lekker maaltje!
Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?  

Reacties