Stof: wat is het en waar komt het vandaan?


Vorige week kon je al lezen over hoe je de grootste ergernis in huis, stof, kan aanpakken. Wist je eigenlijk dat jíj zelf de grootste veroorzaker bent van stof in huis? Lees nog meer over stof, waar het vandaan komt en huisstofmijtallergie.

Wat is stof?

Dit is de betekenis die Wikipedia geeft: ‘Stof (deeltjes) bestaat uit kleine deeltjes materie van maximaal 500 μm (micrometer) ofwel 0,5 mm (millimeter) doorsnede.’ Maar dat zegt je waarschijnlijk nog niet zo veel.  Stof kan dus van alles zijn, als het maar een doorsnede heeft van maximaal 0,5 mm. Denk dus aan huidschilfers, stofvezels, zand, voedselafval, haartjes, as en roet. In huis heb je voornamelijk last van huidschilfers en vezels van kleding. Kijk maar eens wat er gebeurt als je plukt aan je panty! Waarschijnlijk komt er een wolk van stof tevoorschijn. Stof in de woning, wordt ook wel huisstof genoemd.

Allergie voor huisstofmijt

De huisstofmijt is voor het blote oog niet zichtbaar, maar kan wel zorgen voor een heleboel ellende. Huisstofmijten houden van huidschilfers en zijn dan ook vaak te vinden in beddengoed, kleding, tapijten, matrassen, knuffelbeesten etc. Een allergische reactie kan ontstaan door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Daarom is het belangrijk de voedingsbron van de mijt weg te halen; het stof.

Huisstofmijt bestrijden

Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt. Zij hebben ’s ochtends vaak een verstopte neus en moeten vaak niesen. Tevens kunnen de ogen ook rood en vochtig zijn.

 Met onderstaande tips kun je de kleine beestjes (zoveel mogelijk) bestrijden.
  • Was beddengoed wekelijks op 60 graden. 
  • Leg knuffelbeesten regelmatig in de vriezer; dat doodt de huisstofmijten.
  • Regelmatig de slaapkamer stofzuigen; dat is immers de ruimte waar de meeste huisstofmijten verstopt zitten.
  • Bed niet opmaken, maar de dekens opengeslagen laten liggen.
  • Dagelijks ventileren (vooral in de slaapkamer!), door bijvoorbeeld de ramen open te zetten.

Feitjes over stof

1. We hebben stof nodig
Stof kan pollen bevatten, wat weer zorgt voor de bestuiving van bloemen. Ook zouden er geen wolken zijn zonder stof!

2. Stofzuigerzak regelmatig legen
Een volle stofzuigerzak zorgt er voor dat de stof juist verspreid wordt door de ruimte, wanneer je aan het stofzuigen bent. En dat wil je natuurlijk niet.

3. Stof op de planten
Valt het jou op dat jouw planten vaak een laagje stof hebben? Dit komt doordat bij planten watermoleculen vrij komen, en dit maakt de stofdeeltjes zwaar, waardoor de stof dus op de planten terecht komen.

4. Stof kost geld
Stof in de radiator zorgt ervoor dat hij minder krachtig is. Vergeet daarom niet regelmatig de radiator af te stoffen en met een föhn het stof eruit te blazen.

5. Stof is overal
Iedere vierkante meter in huis bevat elke dag 6 milligram stof! 
Stof; het blijft vechten tegen de bierkaai. Maar geen wolkje aan de lucht dus zonder stof! Goed dat het er daarom is!

Reacties