Hoi!

Mijn naam is Laura, maar wellicht heb je me al weleens gesproken aan de telefoon. Ik ben namelijk communicatiemedewerker bij Huiscleaning. Daar valt ook klantencontact onder. Daarnaast vind ik het leuk om teksten te schrijven. Ik wens je veel leesplezier met de blogberichten over schoonmaaktips, -feitjes en -weetjes!

Met vriendelijke groet, 

Laura
Team Huiscleaning 

E-mail: info@huiscleaning.nl 
WhatsApp-support: 06-39405602

Voedselverspilling tegengaan met deze tips!

In Nederland gooien we gemiddeld 47 kilo voedsel per jaar per persoon weg. Dit is natuurlijk een grote hoeveelheid en vaak nog goed voedsel wat we weggooien. Maar de grootste en belangrijkste reden dat we hier iets aan zouden moeten doen, heeft vooral te maken met de gevolgen voor het milieu. In deze blog vertellen we je graag de feiten van voedselverspilling en wat we er met z’n allen aan kunnen doen! 

 

Wat is voedselverspilling? 

Voedselverspilling vindt plaats wanneer voedsel, dat gemaakt wordt om te consumeren, wordt weggegooid. Het gaat niet om schillen, botten of graten, maar echt vast voedsel dat nog prima  gegeten zou kunnen worden. Maar het gaat ook om voedsel waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken. In Nederland verspillen we gemiddeld 47 kilo per persoon per jaar aan voedsel. Daar zijn restaurants niet eens bij meegeteld. In Nederland gaat maar liefst 51.000 ton aan voedsel vanuit restaurants naar de container. Van voedsel dat het meest verspild wordt, staat zuivel op nummer 1, brood op nummer 2 en groente op nummer 3. 

De reden dat we eten weggooien, heeft vaak te maken met het feit dat we te grote hoeveelheden kopen. Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel ze nodig hebben van een bepaald product, dus halen ze vaak te veel. Veel daarvan verdwijnt vervolgens in de prullenbak. Ook wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is, wil men geen onnodig risico nemen en wordt het product weggegooid. Dit is niet altijd terecht, want het product kan wellicht nog prima te eten zijn. Een houdbaarheidsdatum is iets wat door supermarkten gegeven moet worden, maar hoeft niet altijd juist te zijn. Daarom is het van belang om even goed te ruiken aan en te kijken naar het product, voordat je het onnodig in de prullenbak gooit. 

 

Waarom is voedselverspilling een probleem?

Niet alleen is voedselverspilling zonde voor je portemonnee, maar de belangrijkste reden voor het aanpakken van voedselverspilling is het milieu

Voor het telen, vervoeren, koelen, bewerken en verpakken van voedsel zijn grondstoffen en energie nodig. De energie die daarvoor nodig is, komt van fossiele brandstoffen. Deze zorgen voor klimaatverandering. Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Bij vlees is het dubbel zo belangrijk om verspilling te voorkomen. De productie ervan zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Als een deel daarvan wordt weggegooid, wordt de impact nog groter, want er is dan nog meer vlees nodig.

Verder vergroot het weggooien van voedsel de afvalberg. Als afval niet goed wordt gescheiden, komt er voedsel bij de ‘rest’-stapel terecht. Restafval wordt verbrand in afval-energiecentrales. Ook niet goed voor het milieu dus. 

 

Wat te doen tegen voedselverspilling?

Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. We geven je een aantal tips: 

 

  • Maak een boodschappenlijstje wanneer je boodschappen gaat doen. Controleer ook je voorraadkast, voordat je weer het zoveelste pak bloem op je lijstje zet. Een boodschappenlijstje zorgt ook voor minder impulsaankopen. Mensen met een boodschappenlijstje verspillen gemiddeld 40% minder voedsel dan mensen zónder lijstje.
  • Weeg bepaalde producten af, voordat je ze gaat bereiden. Bijvoorbeeld rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je teveel overhoudt. Mocht je tóch teveel overhouden, of je hebt je bord niet leeggegeten, kun je de restjes natuurlijk ook invriezen.
  • Introduceer een wekelijkse ‘kliekjesdag’. Restjes voedsel die je eerder hebt ingevroren, kun je die dag opeten.
  • Van overgebleven groente, kun je een heerlijke soep maken!
  • Een houdbaarheidsdatum is een indicatie die de supermarkt heeft gegeven. Is de THT-datum (tenminste houdbaar tot) verstreken, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je het niet meer kunt opeten. Ruik, proef en kijk altijd goed naar het product dat over de datum is, voordat je besluit het weg te gooien. Overigens kun je producten na de verlopen TGT-datum (te gebruiken tot), beter niet meer consumeren na de verstreken datum.
  • Vraag om een doggy-bag wanneer je je bord niet leeg krijgt in een restaurant. Dit is niet alleen gebruikelijk in Amerika, ook in Nederland zie je het steeds vaker. Kun je de volgende dag nog een keer genieten van een lekker maaltje!

 

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?  

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
77 Hits
0 reacties

Kalkaanslag uit wc-pot verwijderen

In het toilet kan een bruinige kalkaanslag ontstaan. Dat betekent niet per definitie dat je wc zo vies is. Op alle plekken waar water is, verschijnt na verloop van tijd kalk. Dus ook in een toilet. Vooral als de hardheid van water in jouw gemeente hoog is. Met onderstaande tips kun je de kalkaanslag in je toilet makkelijk verwijderen.

 

1. Ontkalken met cola

Met cola krijg je kalkaanslag gemakkelijk weg. Cola is de perfecte ontkalker, wat je misschien niet zou verwachten. Giet wat cola over de kalkplekken, laat de cola zijn werk doen door het even in te laten trekken, schrob het toilet even schoon met de wc-borstel en de kalkaanslag is verdwenen!

 

2. Baking soda en schoonmaakazijn

Dit is niet alleen dé ideale combinatie bij het ontstoppen van je gootsteen, maar ook voor het verwijderen van kalk. Strooi wat Baking soda over de kalk en giet er daarna (voorzichtig!) wat schoonmaakazijn overheen. Het kan een beetje gaan bruisen. Daarom moet je het er niet te snel overheen gieten. Laat het even intrekken, schrobben en klaar!

 

3. Ontkalken met schoonmaakazijn

Geen Baking soda in huis? Dan kun je je toilet ook reinigen met alleen schoonmaakazijn. Flink wat azijn in de pot gieten, laten intrekken en de kalkaanslag zal verdwijnen. Werkt het niet direct? Dan herhaal je het gewoon een paar keer. 

 

4. Schoonmaken met vaatwastablet

Een vaatwastablet? Inderdaad! Gooi ’s avonds, voordat je naar bed gaat, een vaatwastablet in het toilet. De volgende dag krijg je de kalkaanslag gemakkelijk verwijderd met de wc-borstel. Kalkaanslag verwijderen was nog nooit zo makkelijk! 

 

5. Goed bijhouden

Als je toilet van binnen weer helemaal blinkt, is het zaak dat je het goed bijhoudt. Op die manier zal het langer duren voordat er weer kalkaanslag verschijnt. Niet aan jou besteed of zie je dat simpelweg niet zo zitten? Schakel dan gewoon een huishoudelijke hulp in!

 

Kun je wel wat tips gebruiken voor het reinigen van de wc? Lees dan de blog ‘Wc schoonmaken: hét stappenplan voor een smetteloos toilet!’ 

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
121 Hits
0 reacties

Haal de herfst in huis!

Vind jij het ook altijd weer zo gezellig als het buiten wat kouder wordt en je thuis de kaarsjes weer aan kan steken? Wij hebben een aantal budget tips voor je, zodat je je huis helemaal gezellig kunt inrichten voor de herfst. 

 

Plaid, kussens en kleedjes

Maak je huis gezellig en lekker warm, door te kiezen voor ‘aaibare’ accessoires. Denk aan een (grof gebreide) plaid voor over de bank, een paar gezellige (velvet) kussentjes en een kleedje voor onder de salontafel. Combineer verschillende stoffen en kleuren.  Het huis zal gelijk al stukken gezelliger aanvoelen en ’s avonds kun je lekker op de bank onder de plaid kruipen met een kopje warme thee!

Ook gordijnen kunnen, naast dat ze de zon tegenhouden, ook zorgen voor een stukje gezelligheid en geborgenheid. 

 

Kaarsen

Maak het letterlijk warmer in huis en zet wat kaarsen neer in de woonkamer. Bijvoorbeeld op een leuk kaarsenplateau op de salontafel of in leuke waxinelichthouders. Wil je ook nog dat het lekker ruikt, schaf dan een paar geurkaarsen aan. Typische geuren voor de herfst zijn kaneel, pompoen, sinaasappel, cederhout en dennengeur. 

Als je de ultieme herfstgeuren in huis wil hebben; bak eens een appeltaart! Leuk om te maken en lekker om te eten. 

 

Herfstkleuren in huis

Ga je nu een wandeling door het bos maken, dan zie je de meest prachtige kleuren. Haal deze kleuren ook in huis! De kleuren van dit seizoen zijn donkere oranjetinten, okergeel, donkerbruin, petrolblauw en donkergroen. Wil je een drastische verandering maken, verf dan eens een muur in een van deze kleuren. Is dat te heftig voor je, laat de kleuren dan terugkomen in de verschillende accessoires zoals kussens, vaasjes en bloemen. 

 

Herfstboeket

Een mooie bos bloemen op de eettafel staat natuurlijk altijd gezellig. Gebruik de volgende najaarsbloemen als je een echt herfstboeket wil maken: nerine, herfstcrysanten, aginozanthos, bessentakken, physalis, asclepia, hypericum en mooie herfstbladeren die je tijdens je boswandeling vindt. Ben creatief! Het is ook leuk om verschillende vaasjes te vullen met deze prachtige bloemen of met een mooie herfstige tak met rode besjes. 

 

Herfst woonaccessoires

Pompoenen heb je in allerlei maten en kleuren. Halloween is net voorbij, dus het is helaas al te laat om enge gezichten te maken van pompoenen (misschien voor volgend jaar!). Je kunt natuurlijk wel kleine pompoenen op de eettafel zetten, op de schouw of op een plank in de woonkamer. Andere ideeën voor herfst decoratie zijn een (zelfgemaakte) herfstkrans, dennenappels, eikels en ingelijste herfstbladeren.  

 

Wij zijn benieuwd naar jullie herfst metamorfose in huis!

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
91 Hits
0 reacties

Was sorteren: tips & tricks

Ben jij zo iemand die was sorteren alleen beperkt tot lichte en gekleurde was? Stop dan met wat je aan het doen bent en lees deze blog over hoe belangrijk het is dat je je was goed sorteert. Wij vertellen je hoe je moet wassen, zodat je je kleding langer mooi houdt!

 

Waslabel controleren

Ieder kledingstuk heeft een waslabel. Hierin staat vermeld op welke temperatuur je het kledingstuk het beste kunt wassen, maar ook of het in de droger kan. Kijk hier goed naar, want hierdoor weet je welke kledingstukken je wel en niet samen kunt wassen. Sommige kledingstukken kun je zelfs het beste helemaal niet in de wasmachine doen, maar met de hand wassen of naar de stomerij brengen. Altijd goed het waslabel controleren dus! Handdoeken, dekbedovertrekken, vaatdoeken, washandjes, sokken en ondergoed was je over het algemeen op 60 graden. Shirts, broeken, overhemden en jurkjes was je meestal op 40 graden. 

Controleer ook de zakken van je broeken of er geen verloren muntstukken, speldjes of stiekjes in zitten bijvoorbeeld. Je kunt je wasmachine behoorlijk beschadigen als je je zakken niet goed controleert en er verloren spullen achterblijven. 

 

Wasgoed sorteren op kleur

Nadat je je kleding hebt gesorteerd op basis van het waslabel, kun je gaan sorteren op kleur. En dat is op zich niet heel erg lastig!

In principe kun je drie categorieën onderscheiden als het gaat om was sorteren op de kleur:

  • Donkere was
  • Bonte was
  • Lichte was

Het is erg belangrijk om je was te sorteren op kleur, zodat de donkere was niet afgeeft op de lichte kleding. Heb je net een nieuwe gekleurde trui gekocht, was dan het kledingstuk even apart. Anders geeft het ook af op andere gekleurde was. 

 

Wasgoed sorteren op stof

Wanneer je je wasgoed op kleur hebt gesorteerd, is het ook belangrijk om je was te scheiden op soort stof. Als je dit niet doet, zul je merken dat de kledingstukken na verloop van tijd toch minder mooi zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een jeans bij een t-shirt doet, zal het t-shirt beschadigen door de zwarte stof van de jeans. Als je je wasgoed sorteert op kleur ben je al heel ver, maar als je het écht goed wil doen, sorteer je je was dus ook op soort stof. 

We raden het aan om de volgende stoffen gescheiden van elkaar te wassen: katoen, spijkerstof,  acryl & wol, linnen, zijde, fleece, tricot, polyester en nylon. 

Natuurlijk kan je nog verder gaan en je was ook nog sorteren op hoe vies je was is. Hele vieze was zou je bijvoorbeeld voor kunnen behandelen met vlekkenverwijderaar voordat je het in de wasmachine stopt. Maar voor nu ben je al heel ver en zul je een echte pro worden in goed gesorteerde wasjes draaien! 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
157 Hits
0 reacties

Stinkende schoenen: dit doe je er tegen!

Stinkende schoenen zijn niet prettig. Niet alleen is die geur vervelend voor jezelf, maar ook voor anderen. Bijvoorbeeld wanneer je nieuwe schoenen gaat passen of wanneer je wordt verplicht om bij bezoek bij vrienden thuis je schoenen uit te doen. Met een paar simpele trucjes laat je je schoenen echter weer lekker ruiken, dus lees snel verder hoe je dit doet!

 

De vervelende geur in je schoenen wordt veroorzaakt door zweetvoeten. Bij zweetvoeten kan het vocht nergens heen en de bacteriën zullen zich ophopen; er ontstaat dan een vieze geur. Wanneer je te vaak diezelfde schoenen draagt, zullen ook je schoenen gaan ruiken. Het is belangrijk dat je eerst het grote probleem aanpakt; zweetvoeten. Daarna kun je je schoenen lekker opfrissen met de volgende tips: 

 

Schoenen wassen

Maak je schoenen eerst eens goed schoon. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je schoenen in de wasmachine te doen. Zijn ze daar niet tegen bestand, dan kun je ze ook goed schoonschrobben. Haal grote stukken vuil weg met een borsteltje. Daarna kun je je schoenen eens lekker goed schoonmaken met een sponsje. Je schoenen goed schoonmaken kan zeker bijdragen aan het verwijderen van die zweetgeur. 

 

Baking soda

Strooi wat baking soda in je schoenen en laat het spul een nacht zijn werk doen. Baking soda onttrekt vocht en laat nare geurtjes verdwijnen. Om die reden gebruiken ze baking soda ook vaak bij het opfrissen van het matras. De volgende dag klop je de soda uit je schoenen en de geurtjes zijn verdwenen!

 

Kattenbakkorrels

Eigenlijk niet zo gek om kattenbakkorrels in je schoenen te doen om nare geurtjes te verwijderen. In de kattenbak is dat namelijk ook hun functie. Daarnaast halen de korrels ook het vocht weg. Doe daarom gewoon wat korrels in je schoenen en laat het een nachtje intrekken! Pas wel op met de kat, dat ze jouw schoenen niet verwarren met de kattenbak…Zet de schoenen dus op een veilige plek, buiten bereik van de kat!

 

Schoenen in de vriezer 

Je hebt het misschien al eens eerder gehoord; lage temperaturen doden bacteriën. Stop daarom je schoenen eens een nachtje in de vriezer! Doe ze in een plastic zak die je kunt afsluiten. Vervolgens leg je de zak in de vriezer. Mocht de geur niet direct weg zijn na een nachtje, herhaal het dan een paar keer. 

 

Koffiepads

Wie vindt koffie nou niet lekker ruiken? Precies. Leg een koffiepad in je schoenen en de volgende dag is de stank verdwenen als sneeuw voor de zon. Koffiepads ontnemen het vocht en zorgen voor een lekker geurtje!

 

Theezakjes

Net als bij koffiepads, onttrekken ook theezakjes vocht. Daarnaast neutraliseren ze vervelende geurtjes. Dus heb je geen koffiepads bij de hand, doe je gewoon wat theezakjes in je schoenen! 

 

Talkpoeder

Ook talkpoeder heeft een absorberende werking. Strooi daarom voor het slapen gaan wat talkpoeder in je schoenen en de volgende dag zijn ze weer geurloos. 

 

Met deze tips ruiken je schoenen weer lekker fris!  

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
136 Hits
0 reacties